Sardinie: Ostrov pastýřů, gurmánských zážitků, pohádkových pláží i míst pro skutečný relax

07.06.2018

Druhý největší italský ostrov na dohled od Korsiky není jen domovem typického ovčího sýra Pecorino Romano. Je to především místo, které nabízí bezpočet lákadel pro všechny smysly návštěvníků.

Ať už rádi rozjímáte o samotě v horách či s pohledem upřeným do krajiny poseté stády ovcí a skotu, nebo spíše patříte k těm, kdo mají léto spojené s radovánkami na nekonečných plážích svažujících se do tyrkysových vln Středozemního moře, tady najdete cíl své prázdninové cesty. "Sardinie je zároveň směsicí kultur, které na tomto krásném místě zanechaly stopy," řekla Blesku mluvčí cestovní kanceláře FIRO-tour, Eva Němečková. Chvílemi si tak můžete připadat jako v uličkách tajemného portugalského městečka, ochutnat vynikající a ryze italskou kuchyni nebo se poddat slunci na téměř karibském pobřeží.

Na skok k Neptunovi

Ostrov, rozlohou rovnající se zhruba našemu území Moravy, je druhým největším ve Středozemním moři. Historie zde budovala ideální podmínky pro rozmanitá lidová umění a řemesla, podnebí vždy přálo pastevcům, jejichž stáda i dnes míjíte podél cest a silnic. "Milovníci památek mohou při svých procházkách obdivovat kamenné stavby, hrady, vysoké ochranné zdi měst nebo řadu menších i větších kostelů," prozrazuje Němečková. Například svatyni Panny Marie z Valverde najdete ve městě Alghero, které rozhodně nesmíte minout. "Malá Barcelona", jak se mu také říká, nijak nevybočuje ze zbytku ostrova, co se nabídky překrásných pláží týká. Nedaleko pak můžete žasnout nad vápencovými skálami mysu Capo Caccio či 25 kilometrů vzdálenou krápníkovou jeskyní Grotta di Nettuno, kam vás vezme některá z výletních lodí.

Skromnost i luxus Sardinie

Přestože od roku 1948 autonomní Sardinie patří mezi nejchudších italské regiony, například pobřežní Costa Smeralda nabízí nadstandardní ubytování v luxusních hotelech, přístaviště plné nejmodernějších jacht a moderní lákadla pro turisty ze všech koutů světa. "Na ostrově je tak možné skutečně si dovolenou užít podle svého - ve víru lesku a trendů i v divoké přírodě," pokračuje Němečková. Tam všude narazíte na příjemné lidi, kteří se rádi pochlubí svojí úrodou a dokonce, patří-li mezi provozovatele místních restaurací, vám své výpěstky i naservírují. S masem, ovčím sýrem Pecorino, rybami a samozřejmě vynikajícím vínem Cannonau.